Ads

Gender Studies Mcqs with Answers

Solved MCQs on Gender Studies || Gender Studies Mcqs with Answers

Solved MCQs on Gender Studies || Gender Studies Mcqs with Answers

1) Mark the correct answer about Gender’s Studies from the following:
(a) It is a Social Science.
(b) It is an academic discipline.
(c) It is narratives of women by women.
(d) Both a and b
Answer: (d)

2) Gender as an area of research, teaching and action has emerged only after:
(a) 1860
(b) 1910
(c) 1947
(d) 1975
Answer: (d)

3) Gender as an area of research, teaching and action has emerged only after:
(a) 1860
(b) 1910
(c) 1947
(d) 1975
Answer: (d)

4) Which is not related to Women’s Studies?
(a) Gender equity
(b) Consciousness rising
(c) Interdisciplinary study of women
(d) Subjugation of men
Answer: (d)

5) Women’s studies became an academic discipline during
(a) First wave feminism
(b) Second wave feminism
(c) Third wave feminism
(d) Fourth wave feminism
Answer: (b)

6) In Pakistan, the first Psychology department to offer a course of Gender Studies in their programs was
(a) LUMS
(b) Beacon house National University
(c) Muhammad Ali Jinnah University
(d) Shaheed Benazir Bhutto City University
Answer (b)

7) Among the following statements which is not an objective of Gender Sensitization Programme:
(a) Promoting societal awareness to gender issues
(b) Review of curriculum and educational materials to remove gender bias
(c) Removal of all derogatory, references to the dignity of women
(d) Removal of caste hierarchy from the society
Answer: (d)

8) Which of the following statements is correct about Women’s Studies as an academic discipline?
(a) It studies the social reality from feminist perspective, placing women’s experiences at the centre.
(b) It accepts the existing theories for analysis.
(c) It covers all studies conducted on women’s issues and their solutions.
(d) It applies existing social science research methodology for further research.
Answer (a)

9) Which of the following is incorrect about “Queer Studies?”
(a) Studies of non-normative and homosexuality.
(b) It is new term for gays and lesbians.
(c) These are post-modern studies.
(d) These are studies with gender perspective.
Answer: (d)

10) Which is incorrect statement regarding ‘Masculinities’ and ‘Femininities’
(a) Based on Biological determinism.
(b) Changing across time and space.
(c) Socially constructed.
(d) Gendered rather than non-gendered.
Answer: (a)

11) Masculinity is not synonymous with
(a) Strength
(b) Power
(c) Aggression
(d) Emotions
Answer: (d)

12) Androgynous persons show ________ traits.
(a) Positive masculine and feminine
(b) Negative masculine
(c) Positive feminine
(d) Positive masculine
Answer: (a)

13) Feminist Research aims to
(a) Research on women, by men and for women.
(b) Research for women, by women and on women.
(c) Research on women, about women, and of women.
(d) Research of women by women and for women.
Answer: (c)

14) Which is incorrect statement regarding ‘Masculinities’ and ‘Femininities’
(a) Based on Biological determinism.
(b) Changing across time and space.
(c) Socially constructed
(d) Gendered rather than non-gender
Answer (a)

15) Who have coined the terminology ‘Interactive Methodology’ for feminist research?
(a) Joan Huber and Killy
(b) Nancy Kleiber and Linda Light
(c) David Morgan and Keohane
(d) Bernard Helen Roberts
Answer (b)

16) Transformation of grass root women into mere beneficiaries to active participants is coined as:
(a) Socialism
(b) Feminism
(c) Clientelism
(d) Dualism
Answer: (b)

17) Feminist Research is:
(a) Interdisciplinary
(b) Multidisciplinary
(c) Cross-disciplinary
d) All the above
Answer: (d)

18) Among the following persons identify the male feminist:
(a) Harriet Taylor
(b) Betty Friedan
(c) Iris Young
(d) J.S. Mill
Answer: (d)

19) Feminist Research aims at:
(a) Addressing women’s issues with women’s perspective
(b) Promotion of women research scholars
(c) To study women as an object
(d) Study of women’s education
Answer: (a)

Post a Comment

0 Comments