Ads

Solved mcqs for fcps part 1

Solved mcqs for fcps part 1 are given below, these would be helpful for your knowledge. Fcps mcqs both questions and answers are given for fcps part 1 only.

Solved mcqs for fcps part 1


Q1: In kidney select the correct order of arteries:

a) Renal artery > Arcuate artery >Interlobar artery > Efferent arteriole

b) Renal artery > Interlobular artery > Interlobar artery> Arcuate artery > Efferent arteriole

c) Renal artery > Interlobar artery > Interlobular artery > Arcuate artery > Afferent arteriole

d) Renal artery > Interlobar artery> Arcuate artery > Interlobular artery> Afferent arteriole

Correct Answer: d

Q2: A patient has been taking anti-tuberculous therapy for MDR-TB. His drugs regimen contains 6 drugs. The patient eventually develops difficulty in distinguishing red & green colours. Which of the following drugs is responsible for this effect?

a) Amiodrone

b) Pyrazinamide

c) Rifampicin

d) Ethambutol

e) Ciprofloxacin

Correct Answer: d

Q3: A patient with acute blood loss, the mechanism triggered immediately would be:

a) Baroreceptor Reflex

b) Renin-angiotensin System

c) Chemoreceptor

d) CNS ischemic response

Correct Answer: a

Q4: Captopril causes:

a) Hyperkalemia

b) Hypernatremia

c) Hypokalemia

d) Hypercalcemia

Correct Answer: a

Q5: Corneal opacities are caused by:

a) Ethambutol

b) Phenothiazines

c) Cholorquine

d) Penicillamine

Correct Answer: c

Q6: Which of the following is an example of a pivot joint?

a) Temporomandibular Joint

b) Altanto-occipital Joint

c) Median Atlanto-axial Joint

d) Intervertebral joint

Correct Answer: c

Q7: Which of the followings is P450 inducer?

a) Isoniazid

b) Phenobarbitone

c) Ketoconazole

d) Cimetidine

Correct Answer: b

Q8: Serum Gastrin levels are increased by prolonged use of:

a) H2 Receptor blockers

b) Proton Pump Inhibitors

c) Antacids

d) Anticholinergics

Correct Answer: b

 

Q9: Gastroesophageal junction competence is increased by:

a) Lying supine

b) Paralysis of the diaphragm

c) Use of Morphine

d) Use of Metoclopromide

e) Increased intra-abdominal pressure

Correct Answer: d

Q10: Which of the followings cross placenta?

a) IgM

b) IgA

c) IgG

d) IgD

Correct Answer: c

Q11: Which of the followings is increased in first response?

a) IgM

b) IgD

c) IgE

d) IgG

Correct Answer: a

 

Q12: A woman living at a hill station has had an uncomplicated pregnancy. She is brought to the hospital at the onset of labour. An ultrasound scan is performed which shows no fetal abnormality. The baby can still have which of the following conditions?

a) Transposition of great vessles

b) Patent ductus arteriosis

c) Limb defects

d) Tetrology of Fallot

Correct Answer: b

Q13: ECG of a patient shows progressively increasing PR intervals followed by dropped beat. What is the condition?

a) Third degree heart block

b) Mobitz Type 1

c) Sinus arrhythmia

d) Mobitz Type 2

Correct Answer: b

Q14: For good verbal communication skills which of the followings is necessary?

a) Good comprehension

b) Good vocabulary

c) Fluent Speech

d) Competence in presentation.

Correct Answer: c

Q15: Which of the followings is not caused by parasympathetic stimulation?

a) Micturation

b) Miosis

c) Increased GIT motility

d) Sweating

Correct Answer: d

 

Q16: Ejaculation is mediated by:

a) Sympathetic stimulation

b) Parasympathetic stimulation

c) Both a & b

d) Pudendal nerve

Correct answer: d

 

Q17: Alpha-1 receptor stimulation causes:

a) Pupillary dilatation

b) Increased heart rate

c) Increased contractility

d) Increased gastric motility

Correct Answer: a

Q18: Which muscle divides the Submandibular gland into deep & superficial parts?

a) Omohyoid

b) Sternothyroid

c) Mylohyoid

d) Anterior belly of diagastric

Correct Answer: c

 

Q19: A female with primary amenorrhea, webbed neck and a height of 141 cm. What would her karyotype show?

a) 45 XO

b) 45 XX

c) 46 XXY

d) 47 XYY

Correct Answer: a

Q20: A patient has difficulty closing his right eye and also has distorted facial appearance. He has damage to:

a) Right facial nerve

b) Right trigeminal nerve

c) Left facial nerve

d) Left trigeminal nerve

Correct Answer: a

 

Q21: Dose of Gentamicin is reduced in the elderly due to:

a) Liver failure

b) Reduced renal function

c) Decreased GI absorption

d) Decreased metabolism

Correct Answer: b

Q22: A patient has fracture of surgical neck of humerus. Now he cannot raise his arm above his shoulder and also has sensory loss on lateral surface of arm. Which of the following nerves is damaged?

a) Musculocutaneous nerve

b) Axillary nerve

c) Radial nerve

d) Ulnar nerve

Correct Answer: b

Q23: Action of Gluteus Medius and Gluteus Minimus muscle is:

a) Abduction & Medial rotation

b) Abduction & lateral rotation

c) Adduction & medial rotation

d) Adduction & lateral rotation

Correct Answer: a

 

Q24: Thymus is derived from:

a) 4th Pharyngeal pouch

b) 2nd pharyngeal pouch

c) 3rd pharyngeal pouch

d) Tuberculum impar

Correct Answer: c

 

Q 25: Patient after an ischemic attack has ventricular Tachycardia. Drug of choice is:

a) Amiodrone

b) Metoprolol

c) Lidocaine

d) Verapamil

Correct Answer: c

Q26: Apex beat is located in:

a) 4th left intercostal space in midclavicular line

b) 3rd right intercostal space in midclavicular line

c) 5th right intercostal space in midclavicular line

d) 8 cm to the left of midline in the 5th intercostals space

Correct Answer: d

Q27: Hemophilia is:

a) X-linked recessive

b) Autosomal dominant

c) Autosomal recessive

d) X-linked dominant

Correct Answer: a

 

Q28: Patient has hemoptysis & glomerulonephritis. The most probable diagnosis is:

a) Wegner’s Granulomatosis

b) Good Pasture Syndrome

c) Diabetic glomerulopathy

d) SLE nephritis

Correct Answer: b

 

Q29: Middle meningeal artery passes through:

a) Foramen Spinosum

b) Foramen lacerum

c) Foramen rotundum

d) Foramen Ovale

Correct Answer: a

Q30: Which causes decreased gastric motility?

a)      Magnesium hydroxide

b)      Aluminium hydroxide

c)       NaCO3

d)      CaCO3

Correct Answer: b


Q31: Which of the following cranial nerves carry parasympathetic fibers?

a) I,II, IV,VI

b) III,VII,IX,X

c) V,VI,VIII,XII

d) II,V,XI,X

Correct Answer: b

Q32: Which of the followings pass through the cavernous sinus?

a) Trochlear Nerve

b) Facial Nerve

c) Abducens Nerve

d) Trigeminal Nerve

Correct Answer: c

Q33: Bromocriptine causes decreased prolactin levels by acting on:

a)      Dopamine receptors

b)      Cholinergic receptors

c)       Adrenergic receptors

d)      GABA receptors

Correct Answer: a

Q34: Which of the following investigation is appropriate in Hemophilia?

a)      PT

b)      APTT

c)       Bleeding time

d)      Platelet count

Correct Answer: b

 

Q35: Drug used of mountain sickness:

a)      Scopolamine

b)      Frusemide

c)       Acetozolamide

d)      Dimenhydrinate

Correct Answer: c


Tags:

  • fcps part 1 mcqs with answers
  • cpsp mcqs pool
  • fcps part 1 past papers gynae obs with answers
  • fcps part 1 books pdf
  • fcps medicine question bank pdf
  • fcps part 1 radiology past papers
  • fcps part 1 surgery question bank bangladesh
  • fcps part 1 past papers surgery and allied

Post a Comment

0 Comments